واقعیت نوشیدنی های گیاهی

به گزارش سهندبلاگ، با شدت یافتن ابتلا به کووید 19، حالا این روزها در بسیاری از گروه ها و کانال های مجازی منسوب به طب سنتی در خصوص خواص درمانی و تقویت کننده انواع دمنوش ها، سردنوش ها و جوشانده های گیاهی به خصوص برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس کووید 19 ادعاهای مختلفی مطرح می گردد.

واقعیت نوشیدنی های گیاهی

ادعاها گاهی به قدری اغراق آمیزند که به نظر می رسد این توصیه ها و تجویزها زیاد هم موثق و قابل اعتماد نباشند.

به همین دلیل برای دستیابی به واقعیت درمانی دمنوش ها، سردنوش ها و جوشانده ها با دکتر روجا رحیمی، متخصص داروسازی سنتی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت وگو نموده ایم که در ادامه می خوانید.

تقویت سیستم ایمنی از دیدگاه طب سنتی نسبت به طب رایج متفاوت است. در طب سنتی شش اصل ضروری برای حفظ سلامتی وجود دارد که اگر رعایت گردد ایمنی بدن حفظ خواهد شد. یکی از مهم ترین این شش اصل اصلاح خوردنی ها و نوشیدنی هاست.

وقتی فردی سالم است، بهتر است به جای استفاده از گیاهان دارویی، به وسیله غذاهای روزانه ایمنی بدن خود را ارتقا دهد؛ زیرا گیاهان، ترکیبات شیمیایی متفاوتی دارند و ممکن است در کنار مزایا، عوارض جانبی هم ایجاد نمایند اما اگر بحث گیاه درمانی مطرح گردد، گیاهان زیادی هستند که می توانند تقویت نماینده سیستم ایمنی بدن باشند.

معروف ترین آنها اکیناسه یا سرخار گل است که اثربخشی آن برای کووید-19 هم مطرح شده و دمنوش یا اشکال دارویی آن برای پیشگیری مورد استفاده قرار می گیرد. اما بهترین توصیه برای تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به کووید-19 اصلاح مصرف غذاهای روزانه است.

تفاوت جوشانده، دمنوش و سردنوش

جوشانده نوعی نوشیدنی گیاهی است که با ریختن آب بر روی اجزای گیاه و حرارت دادن و جوشاندن آن در مدت زمان معین تهیه می گردد. اما دمنوش به دم کردن اجزای گیاه، مشابه دم کردن چای یا تهیه آن در لیوان های چینی مخصوص اطلاق می گردد.

سردنوش نیز می تواند از خیساندن اجزای گیاه در آب سرد و خیس خوردن آن در مدت معین به دست آید البته دمنوشی که سرد شده باشد نظیر چای سرد و همچنین شربت ها و سکنجبین که حاصل از جوشاندن هستند نیز نوعی سردنوش محسوب می شوند.

به یاد داشته باشید در هر سه روش جوشانده، دمنوش و سردنوش باید نوشیدنی صاف و از تفاله گیاه جدا گردد.

کدامیک اثربخشی بیشتری دارند؟

در میان دمنوش، سردنوش و جوشانده هر کدام می توانند روش مناسبی برای استخراج ترکیبات موثره و درمانی گیاه باشند. معمولا بسته به بافت و ترکیبات گیاه، روش استخراج مواد موثره مشخص می گردد. معمولا برای استخراج ترکیبات موثره ریشه های گیاهی نظیر زنجبیل، کاسنی و... که بافت سخت تری دارند از روش جوشاندن و برای گل های گیاهانی نظیر بابونه یا گل پنیرک که بافت لطیف تری دارند و احتمال تخریب ترکیبات موثره آن در طی جوشاندن وجود دارد از روش دم کردن استفاده می گردد.

عوارض جانبی هم دارند؟

برخلاف باور عامه مردم که گمان می نمایند گیاهان دارویی را به دلیل بی عارضه بودن می توانند به هر میزان و تا هر مدتی مصرف نمایند، باید به یاد داشته باشید گرچه ترکیبات شیمیایی گیاه می تواند اثرات مفید درمانی داشته باشد، به همان میزان نیز می تواند همراه با عوارض جانبی باشد. هر گیاه دارویی در یکسری از افراد منع مصرف دارد. بعضی گیاهان می توانند با داروهای شیمیایی تداخل ایجاد نموده و اثر دارو را کم یا زیاد نمایند. برای مثال افرادی که داروهای رقیق نماینده خون همچون وارفارین، آسپیرین و... مصرف می نمایند نباید از زنجبیل که خود سبب رقیق شدن خون می گردد استفاده نمایند یا مصرف زیاد و طولانی مدت گاو زبان می تواند برای کبد افراد دچار مسائل کبدی و حتی افراد سالم تهدیدنماینده باشد. مصرف این گیاه برای افراد سالم به میزان دو بار در هفته، آن هم به اندازه یک قاشق غذاخوری به روش دمنوش یا جوشانده است.

بهترین زمان مصرف نوشیدنی های گیاهی

تازگی گیاه نقش پررنگی در اثربخشی آن دارد. گیاه دارویی پس از خشک شدن، یک سری از ترکیبات موثره خود را از دست می دهد و اگر مدت زمانی از عمر آن نیز بگذرد اثربخشی آن به شدت کاهش خواهد یافت. بهترین زمان استفاده از نوشیدنی های گیاهی بلافاصله پس از تهیه دمنوش، سردنوش یا جوشانده آنهاست.

به یاد داشته باشید هر چه سریع تر این نوشیدنی ها را از اجزای گیاهی جدا و صاف و گرماگرم میل کنید. تاخیر در این اقدام سبب می گردد یک سری از ترکیبات موثره و درمانی نوشیدنی دوباره جذب بافت تفاله گیاهی شده و از اثربخشی نوشیدنی بکاهد اما اگر امکان تهیه مداوم دمنوش یا جوشانده گیاهی فراهم نباشد بر اساس منابع طب سنتی می توانید نوشیدنی را به مدت 12 ساعت در دمای کمتر از 25 درجه سانتیگراد و در جای خشک و با گذاشتن درِ ظرف نگهداری کنید البته در صورت استفاده دوباره از دمنوش باید آن را مشابه چای - نه در لیوان های چینی مخصوص- دم نموده و همین طور جوشانده را دوباره به دمای جوش برسانید.

برای تهیه جوشانده میزان توصیه شده گیاه را در یک و نیم لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان جوشانده حاصل گردد.

برای بافت های نسبتا لطیف گیاه به مدت پنج دقیقه و برای بافت های سخت مثل دانه یا ریشه گیاه 10 تا 15 دقیقه زمان احتیاج است. برای دم کردن بافت نسبتا سخت گیاه از دم کردن به شیوه چای که اثربخشی بالاتری دارد و مورد توصیه است و برای بافت های لطیف تر مثل گل بابونه و پنیرک از لیوان چینی مخصوص هم می توان استفاده کرد.

طعم تلخ و تند گیاه نشانه چیست؟

بعضی افراد در خصوص معیار سنجش سمیت گیاهان تصور می نمایند اگر گیاهی تلخ یا تند باشد سمی است، اما باید بدانید گیاهانی که بدون مزه اند هم می توانند سمی باشند و بنابراین از روی طعم و مزه گیاه هرگز نمی توان به سمیت آن ها پی برد.

تلخی و تندی گیاه معمولا نشانه قوی تر بودن و اثربخشی بیشتر گیاه است ضمن اینکه می تواند عوارض جانبی قوی ای هم به دنبال داشته باشد؛ بنابراین افراد برای مداوای بیماری و مشکل شان باید از گیاهانی استفاده نمایند که صرفا متخصص یا داروساز طب سنتی تجویز نموده باشد.

آلودگی گیاهان دارویی به کووید 19

گیاهان هم می توانند هنگام برداشت، خشک کردن یا نگهداری دچار آلودگی شده و بار میکروبی آن ها بالا برود و اگر به صورت سردنوش با خیساندن در آب مصرف شوند سبب مسمومیت شوند ، اما اگر گیاه به روش جوشانده استفاده گردد، میکروب های آن در اثر حرارت نابودشده و به شیوه دمنوش از بار میکروبی نوشیدنی کم می گردد.

در خصوص ویروس کووید 19 در طی جوشاندن گیاه این ویروس معدوم اما برای گیاهی که آلوده به این ویروس باشد به روش دمنوش که حرارت زیر 60 درجه سانتیگراد اعمال می گردد ویروس از بین نخواهد رفت. با توجه به اینکه راه انتقال کرونا عمدتا به وسیله مخاط بینی و چشم است و به وسیله بلعیدن ابتلای به این ویروس متصور نیست باید بدانید در سردنوش که فقط با خیساندن گیاه به دست می آید این ویروس می تواند باقی بماند.

بهتر است هنگام تهیه گیاه از عطاری انواعی را که دور از دسترس مشتریان و درون ظروف دربسته واقع شده است خریداری نموده و برای اطمینان بیشتر، گیاه را به مدت سه تا چهار روز در سطحی خشک و در سایه پهن و پس از این مدت با خیال راحت آن را به روش دمنوش، سردنوش یا خشک مصرف کنید.

فاخره بهبهانی - سلامت / روزنامه خبرنگاران

abanhome.com: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 24 مهر 1400 بروزرسانی: 24 مهر 1400 گردآورنده: sahandblog.ir شناسه مطلب: 11920

به "واقعیت نوشیدنی های گیاهی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "واقعیت نوشیدنی های گیاهی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید